Vallás

Vallási irányzatok

A magyar zsidóságnak a 19. század végére három fő irányzata alakult ki. Az ortodoxok a vallási szabályok lehető legszigorúbb betartására törekedtek. Például szigorúan kóserül étkeztek, és az öltözködési szokásaikban is hívek maradtak a hagyományhoz. A férfiak pajeszt, szakállat, kalapot hordtak, általában fekete kabáttal. A nők számara a legfontosabb szabály, hogy kerüljék a hivalkodó öltözéket, például a mély kivágású ruhát. Gyakran parókát is viseltek, hogy ne hagyják fedetlenül a fejüket. Ezzel szemben a neológok modernizálták, újragondolták a vallási szabályokat, és számosat elhagytak. Nem öltöztek hagyományos ruhába, nem vezettek kóser háztartást, és a szombatot sem tartották. Öltözködésükben, nyelvükben, szokásaikban hasonultak a környezetükhöz. E két irányzat között fél úton van a status quo. Ennek az irányzatnak a követői szintén nem hagyományosan öltözködtek, nem hordtak pajeszt és fejfedőt sem mindig, de az egyéb szokásokat illetően ők is próbáltak ragaszkodni őseik hagyományaihoz, ha nem is olyan szigorúan, mint az ortodoxok. Egy zsinagógáról könnyen meg lehet állapítani, hogy ortodox vagy neológ abból, hogy van-e orgona, (ha nincs, akkor ortodox vagy status quo) illetve abból, hogy a tóraolvasó asztal (bima) elöl a Frigyszekrénynél van, vagy középen (ha középen, akkor ortodox vagy status quo) A Dohány utcai zsinagóga neológ, a Kazinczy utcai ortodox, a Rumbach Sebestyén utcai pedig status quo zsinagóga volt.

Seifert Ilona és Haskó Györgyike
A Pészah alatt tartott Széderestéről mégis több kép is fennmaradt (láthatunk egy gazdagabb és egy szegényebb ilyen ünnepet is). Ezen az ünnepen az Egyiptomból való kivonulásra emlékeznek a zsidók, a rituálé része, hogy a rabbi a gyerekek bevonásával elmeséli a kivonulás történetét egészen a szentély felépítéséig. Az ünnep a gyerekek kedvence, mivel egy rituális előétkezés után (ahol többek között sóba mártott retket, tojást és reszelt tormát is esznek pászkával) hatalmas lakomát tartanak, ráadásul kötelező négy pohár bor megivása, a hagyomány szerint ez választja el az ünnepet a hétköznaptól.

Forgács Tibor
A képen egy esküvő utáni fotót láthatunk. Ha elsőre ránézünk, talán eszünkbe sem jut, hogy ez egy zsidó ceremónia lenne. Ennek az is oka, hogy a zsidó vallás az asszimilációs folyamattal párhuzamosan ágazatokra bomlott, így alakult ki az ortodox (hagyományokhoz ragaszkodó) és neológ (újító) irányzat. A képen a dohány utcai, neológ zsinagóga előtt álló emberek az újító irányzat hívei voltak, ezért nem látunk feltűnő öltözködésbeli jellegzetességeket első pillantásra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése