Iskola

A gyerekek iskoláztatása a zsidók körében mindig fontos kulturális (a vallás tanításaiból eredő) kötelezettségnek számított. Egy - a zsidók körében elismert - zsidó család iskolába küldte a gyerekeit, legalábbis annyit biztosan megtett, hogy a fiúgyermek megtanuljon rendesen írni, olvasni. A XX század előtt nem volt jellemző, hogy a lányokat is taníttassák, de a dualizmus idején bekövetkező zsidó polgári asszimilálódás átalakította az iskoláztatási szokásokat. Mivel a tablón található képek és történetek olyan interjúalanyoktól származnak, akik a két világháború közti korszak szülöttei, az iskoláról való emlékeik is ebből a korszakból valóak.

Ebben az időszakban (1918-1939) a polgári rétegekhez tartozó magyar zsidó családokban az volt a szokás, hogy a gyerekek nem csak a hagyományos zsidó iskolák, a Héderek és Talmud Tórák képzéseiben, hanem egyszerre a magyar állami iskolarendszer képzésében is részt vettek. Később, a '20-as évektől kezdve a  az utóbbi iskolarendszerben való részvétel vált általánossá.

Azt gondoljuk elsőre, hogy a Horthy-korszak antiszemitizmusa eljutott ezen intézmények falai közé, így keserítve, nehezítve a magyar zsidó diákok sorsát. De nem feltétlenül ezt látjuk a képeken és nem feltétlenül ez derül ki a történetek alapján. A helyzet ennél jóval árnyaltabb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése