Holokauszt

A holokauszt időszakából kevés családi kép maradt fent, hiszen a vészkorszakban üldözött zsidók készítettek fotókat. Ezzel együtt néhány kép fennmaradt, és ezeken megfigyelhetőek a magyarországi holokauszt jellemző eseményei is.

A sárga csillag viselésének kötelezővé tétele után az igazolványképeket is ilyen módon kellett elkészíteni (Földi Márta apja és Pollák Klára első férje a képeken). A sárga csillag viselése megalázó volt a zsidók számára. Kőnig Judit képe egy csillagos ház teraszán készült, és a nők éppen ezért mind levették mellükről a sárga csillagot a fényképezés előtt, csupán egy férfin maradt rajta.
Ehhez hasonló az a kép, amin két munkaszolgálatos nőt látunk, akik éppen dolgoznak, és mégis, mert fényképezik őket, mosolyognak. Ez is mutatja, mekkora jelentőséggel bírt akkoriban a fényképezés.

Hogyha jobban megfigyeljük Nussbaum László képét, láthatjuk, hogy van egy alak, aki csíkos nyakkendőt visel. Ő maga Nussbaum László, aki azért vette fel a nyakkendőt, mert nem volt hajlandó lefényképeztetni magát "nem illő" öltözékben, akkor sem, ha épp akkor szabadult a haláltáborból. A képet egy, a tábort felmentő amerikai katona készítette. A katonák érkezése előtt tartottak attól, hogy a németek felrobbantják a tábort, ezért László vezetésével ellenállást szerveztek, és sikerült is kitartaniuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése